Exista multe feluri in care sunt privite adicţiile, in funcţie de organizaţia căreia i te adresezi! Ca Gambling Therapy, noi subscriem părerii că dependenţa de jocurile de noroc este un comportament învăţat. Comportamentul poate să fi fost învăţat de la un alt individ sau auto-dobândit, dar nu apare în mod spontan, aşa cum ar apărea o boală. Un comportament învăţat se poate dezvăţa, iar în locul lui poate fi dobândit un nou comportament. Odată ce persoana a conştientizat faptul că are o adicţie, se pote lua o decizie în mod conştient, în vederea găsirii unei metode de a face faţă problemei. În cadrul adicţiei există şase etape, care nu se manifestă neapărat în mod liniar. Acestea sunt următoarele:
- Pre-contemplativă - Problema nu este identificată şi nu există nicio motivaţie pentru schimbare
- Contemplativă - Apare întrebarea dacă este necesară sau posibilă schimbarea
- Determinarea - Se ia decizia că este necesară şi posibilă schimbarea şi se fac planuri referitoare la cum va avea loc această schimbare
- Acţiunea - Sunt puse în practică planurile
- Menţinerea - Sunt puse piedici în vederea asigurării succesului continuu
- Recăderea - Adicţia pune din nou stăpânire pe persoană şi aceasta reintră în faza pre-contemplativă
Nu toţi gamblerii compulsivi vor trece prin fiecare etapă, şi pot să nu treacă prin acestea în această ordine. Totuşi, ceea ce contează în recuperare este forţa luării de decizii în mod conştient. Pentru a avea loc schimbarea, adicţia trebuie să treacă de la nivelul subconştient la cel conştient, acolo unde deciziile se pot lua atunci când eşti "treaz".
Aceasta este credinţa Gambling Therapy şi nu reprezintă neapărat opinia personală a angajaţilor, a voluntarilor şi a membrilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu