Powered By Blogger

Despre mine

Iubesc un gambler... ...Şi mi-e greu să o admit! Dacă cel mai bun prieten mi-ar spune asta şi mi-ar cere un sfat, i-aş spune fugi cât poţi de departe, şi nu privi in urmă. Dar ce să faci când nu e vorba de cel mai bun prieten ci de tine însuţi? de propria ta persoană? ce să faci cu timpul şi cu sentimentele investite in relaţia respectivă? Dar cu problemele financiare încâlcite caracteristice acestui tip de dependenţă? Ce să faci ca să iţi ai viaţa înapoi, atunci când totul pare pierdut? Ce să faci când te trezeşti dimineaţa sperând că a fpst doar un vis urât şi totul pare mai întunecat decât atunci cand te-ai dus la culcare? Răspunsul... e să cauţi! Să cauţi să ai grijă de tine şi să cauţi să te informezi. Să citeşti tot ce poţi, să cauţi ajutor specializat şi să pui in practică ce ai invaţat. Şi cum informaţiile in limba română sunt puţine sau chiar inexistente, am decis să încep sa postez pe acest blog lucruri pe care le-am descoperit prin alte părţi, pentru ca cei care nu au posibilitatea de a citi in alta limba să poată să afle informaţii despre această teribilă dependenţă... GAMBLINGUL.

duminică, 6 aprilie 2014

Note din jurnalul unui psihoterapeut



articol preluat de aici:
“As dori sa ma ajutati cu un sfat va rog. Sunt dependent de jocuri de noroc de multi ani si as dori sa urmez un tratament pentru aceasta boala. Problema mea este ca nu imi permit momentan sa apelez la o clinica particulara, deoarece toti banii i-am pierdut si mai am si datorii. Am mai discutat cu dumneavoastra acum cativa ani cand lucrati la spitalul Obregia si atunci spuneati ca se poate trata printr-o terapie de grup plus medicamente. In acel moment nu am continuat, eram in alta situatie venisem la spital adus de mama si cred ca nu eram foarte pregatit sa ma las, acum imi doresc din tot sufletul pentru ca am si un copil mic si nu stiu ce sa mai fac sa scap de problema asta. Intre timp am mai fost la niste consultatii de psihologie la o clinica particulara unde am abonament de la serviciu, dar doctorii respectivi mi-au zis ca nu pot sa ma ajute in problema asta. Am ajuns in cele din urma la o doamna doctor psihiatru si mi-a dat un tratament medicamentos pe care l-am urmat. O perioada nu am mai jucat, dar pe urma m-am apucat din nou, am incercat sa ma feresc sa intru prin cazinouri dar am dat de alta pacoste, am intrat pe niste site-uri de poker online si ultima data i-am cheltuit banii sotiei de pe cardul de credit. Doresc sa urmez orice fel de tratament pe care mi-l pot permite ca sa scap de aceasta boala si va rog frumos sa-mi spuneti unde as putea sa ma adresez”.
***
Cu parere de rau, raspunsul la intrebarea ta este ca nu exista in sistemul de stat, dupa stiinta mea, un centru sau profesionisti cu competente in acest domeniu, al jocului de noroc patologic. Psihiatria si, in mai mica masura, psihologia din Romania nu au urmat in evolutia lor nevoile oamenilor/pacientilor, ci s-au condus mai degraba in dezvoltarea lor dupa cutumele de predare si formele de practica mostenite din trecutul comunist. In mare parte aceasta este problema intregului sistem sanitar din Romania.. problema de care nimeni nu vorbeste public.. nu banii lipsesc, desi ar fi bine sa fie mai multi, evident.. in sanatate, in toate statele, banii sunt intotdeauna mai putini decat ar fi ideal.. cheia problemei este ca incercam sa facem sa mearga un sistem sanitar care nu a mai fost reformat din anii ’60-’70.. nevoile oamenilor s-au schimbat.. practica medicala este alta (mai ales in psihiatrie).. asteptarile publicului sunt diferite.. costurile asistentei medicale au crescut.. iar noi continuam sa asteptam in cabinetele noastre cu termopane din spitale cu sute de paturi ca pacientii sa ne intre pe usa, sa le dam pastile si sa-i imbracam in pijamale.. si asta doar de la 9 dimineata la 1 dupa amiaza.
ca sa revin la problema ta, iata cateva lucruri care te-ar putea ajuta:

nu mai tin minte de ce am mentionat in cazul tau posibilitatea tratamentului medicamentos, dar este nevoie sa stii ca in jocul de noroc patologic tratamentul medicamentos este de ajutor doar pentru tratarea unor probleme asociate (de exemplu, depresie); nu exista in prezent niciun tratament medicamentos dovedit ca eficient in tratarea problemelor legate de joc
tratamentul dependentei de jocuri de noroc este in primul rand un tratament psihologic si social care adreseaza 3 componente:
dependenta psihica de comportamentul de joc
managementul datoriilor
managementul finantelor personale
O sa detaliez fiecare din aceste componente pentru a-ti face o idee despre ce ar presupune o interventie si care ar fi partile pe care le poti face singur:

1. Tratamentul dependentei psihologice de joc este foarte asemenator cu tratamentul dependentei psihologice de substante. Acesta presupune, foarte simplist formulat, dezvoltarea de tehnici si masuri pentru a putea face fata poftei (craving) de a juca. Craving-ul sau pofta este un fenomen care caracterizeaza orice dependenta si are substrat neuro-fiziologic. Asta inseamna ca daca te punem intr-un aparat care scaneaza creierul si-ti aratam fotografia unui casino sau a unei rulete.. vom vedea activandu-se o zona din creier si tu vei trai senzatia de pofta de joc. Pentru o persoana dependenta de alcool sau de droguri, aceeasi zona din creier se va aprinde. E interesant ca tot aceleasi circuite se vor aprinde si in cazul unei persoane ne-dependente careia i se arata fotografia unei mancari apetisante sau o imagine care trezeste o pofta sexuala. Se pare ca expresia “foame de drog” este mai putin metaforica decat am putea crede.
Multa lume considera ca tratamentul presupune disparitia poftei. Gresit! Tratamentul presupune inarmarea pacientului cu resursele necesare pentru a avea succes atunci cand pofta apare. Ca intr-un razboi, dusmanul nu va disparea doar pentru ca ne-ar placea sa nu ne mai ameninte.. e nevoie sa luptam cu el si sa razbim. Si pentru asta e nevoie de arme (poti gasi astfel de arme intrand pe www.alcohelp.ro, un site dezvoltat pentru tratamentul dependentei de alcool).
***

2. Managementul datoriilor este o componenta foarte importanta a tratamentului dependentei de jocuri de noroc, deoarece multi jucatori rationalizeaza continuarea jocului prin dorinta de a castiga bani pentru a achita datoriile facute de-a lungul timpului, la joc. Aceasta reprezinta o spirala care duce la cresterea datoriilor, accentuarea severitatii adictiei si destabilizarea vietii persoanei. Este ca si un dependent de alcool care spune ca bea pentru a-i trece sevrajul. Simptomatologia de sevraj trece, intr-adevar, daca bei.. dimineata, cand incepi sa tremuri si sa-ti fie rau, te simti mai bine daca bei un paharel, dar dependenta va deveni tot mai severa. La fel, grijile legate de datorii, frica de a se intampla ceva rau daca nu le achiti la timp dispar in momentul in care joci, dar dependenta va deveni mai severa si la pierderile vechi se adauga altele noi. Managementul datoriilor presupune formularea unui plan (impreuna cu toti cei interesati sa participe si sa te sustina) care sa includa:

toate datoriile existente la momentul respectiv (suma si creditorul)
ordinea achitarii acestora
sursele (altele decat jocul) din care datoriile vor fi achitate
orizontul de timp in care se vor achita aceste datorii (date precise, calendaristice)
Inca un lucru: este foarte important ca, daca sunt implicate si alte persoane in acest plan (parinti, prieteni), sa existe un contract ferm ca orice alte datorii facute dupa acest moment NU vor mai fi achitate de acestia! In caz contrar, se initiaza o alta spirala in care cel care joaca “stie” ca nu conteaza ce se intampla, pentru ca cineva va achita datoriile.
***

3. Managementul finantelor se refera la crearea unui sistem prin care, o perioada, persoana care are o problema de joc de noroc patologic nu va avea acces la bani, fie cash, fie card, cont bancar, etc. In primele etape ale tratamentului, a avea acces la bani este, pentru un jucator, o situatie similara cu a unui dependent de heroina care are un plic cu drog in buzunar.. presiunea de a juca este mult prea mare pentru a putea rezista. E ca si cum i-ai cere unui om care tocmai si-a fracturat piciorul sa joace sotron. Dependenta este o fractura a sistemului de auto-control. De aceea, este nevoie de un gips.. de un sprijin rigid din afara. Acest sprijin poate veni in forma diferite, negociate cu cei implicati: de exemplu, salariul poate fi pus pe un card la care persoana nu are acces si primeste doar sume mici de bani in fiecare zi, iar orice cheltuiala mai mare este fie monitorizata (bon fiscal) fie facuta de altcineva. In timp, persoana poate primi acces la sume din ce in ce mai mari.
***

La sectiunea de link-uri de pe acest blog vei gasi 2 marturii ale unor oameni care au trecut prin procese similare si au reusit sa iasa cu bine. Ma gandesc ca povestile lor te pot inspira. Ma gandesc ca ai putea sa scrii tu insuti o asemenea marturie care sa-i inspire pe altii. Si sa primesti sprijin (chiar si in aceasta forma virtuala) de la cei care iti vor urmari eforturile si te vor incuraja de la distanta. Daca te hotarasti sa scrii, da-mi te rog de stire, mi-ar placea sa fiu in grupul tau de suport!
As vrea, in incheiere, sa mai mentionez un lucru: adesea, persoanele care se confrunta cu o dependenta de orice fel se simt rusinate.. se ascund si se izoleaza. E important sa-ti aduni nu numai fortele, dar si prietenii. Vorbeste cu oamenii, cere-le ajutor, suna un prieten apropiat cand te confrunti cu un episod de craving. Chiar si un psiholog nespecializat in dependenta de jocuri de noroc, de la un centru de stat (de exemplu centrele CAIA sau CEPECA aleAgentiei Nationale Antidrog) iti poate oferi un sprijin pretios.
Succes!

3 comentarii:

  1. Bună tuturor, sunt Patricia Sherman în Oklahoma SUA chiar acum. Aș dori să vă împărtășesc experiența mea de a împrumuta 185.000,00 USD pentru a-mi șterge proiectul bancar și a începe o afacere nouă. Totul a început când mi-am pierdut casa și mi-am luat lucrurile din cauza politicii bancare și am întâlnit niște facturi și unele nevoi personale. Așa că am devenit foarte disperat și am început să caut fonduri în toate felurile. Din fericire pentru mine, o prietenă a mea, Linda mi-a spus despre o firmă a companiei de credit, am fost intrigată de fraudă, dar am fost intrigat de situația mea și nu am avut de ales decât să primesc sfaturi de la prietenul meu despre această companie. contactarea lor chiar s-a pus la îndoială din cauza experienței mele anterioare cu creditorii online, știai asta puțin? '' Elegantloanfirm@hotmail.com Această companie a fost foarte utilă pentru mine și colegul meu și astăzi, datorită acestei companii de credit, mândrul proprietar al muncii și responsabilităților bine organizate, mi-au zâmbit. Așadar, dacă aveți nevoie cu adevărat să vă dezvoltați sau să vă începeți propria afacere sau dacă aveți nevoie cu adevărat de a împrumuta bani în orice dificultate financiară, vă recomandăm să găsiți astăzi o oportunitate de dezvoltare financiară în afacerea dvs. {E-mail:} Elegantloanfirm@hotmail.com ... online pentru creditul nu este o victimă a înșelătoriei. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com
    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de dragoste pierdută
    3) Vrăji de divorț
    4) Vrăji de căsătorie
    5) Vraja de legare.
    6) Vrăji de despărțire
    7) Alungați un Iubit trecut
    8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie
    9) vrei să-ți mulțumești iubitul
    Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată
    ogagakunta@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie neapărat să vă împărtășesc această mărturie, numele meu este Loana, sunt căsătorită de 8 ani și soțul meu a început să doarmă afară și să înșele cu alte femei și, în cele din urmă, m-a părăsit pentru o altă femeie, am fost atât de traumatizată din cauza dragostei pentru care o am. soțul meu, am căutat ajutor de la atât de mulți oameni, dar nimic nu a funcționat până când m-am întâlnit cu Dr. DAWN de pe online, după ce am văzut mulți oameni apreciindu-o online, am contactat-o ​​imediat,
    Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat totul doctorului ei, dar mi-a dat niște instrucțiuni pe care le-am făcut totul perfect, 2 zile mai târziu, soțul meu m-a sunat și a început să mă roage să-l iert că îi pare foarte rău că nu mă va mai părăsi niciodată, eu l-am acceptat și acum 2 ani stăm fericiți împreună, iar soțul meu a fost minunat, totul datorită Dr. DAWN, contactați-o pentru orice ajutor.

    1) întoarce-ți fostul iubit.
    2) vraja de dragoste.
    3) opriți avortul spontan.
    4) vraja de noroc.
    5) vrajă de sarcină.
    6) opriți masturbarea.
    7) vrajă pentru răzbunare. findritualforlife@gmail.com.
    Whatsapp: (+2349046229159)
    (+3550685677099)

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog