Despre mine

Iubesc un gambler... ...Şi mi-e greu să o admit! Dacă cel mai bun prieten mi-ar spune asta şi mi-ar cere un sfat, i-aş spune fugi cât poţi de departe, şi nu privi in urmă. Dar ce să faci când nu e vorba de cel mai bun prieten ci de tine însuţi? de propria ta persoană? ce să faci cu timpul şi cu sentimentele investite in relaţia respectivă? Dar cu problemele financiare încâlcite caracteristice acestui tip de dependenţă? Ce să faci ca să iţi ai viaţa înapoi, atunci când totul pare pierdut? Ce să faci când te trezeşti dimineaţa sperând că a fpst doar un vis urât şi totul pare mai întunecat decât atunci cand te-ai dus la culcare? Răspunsul... e să cauţi! Să cauţi să ai grijă de tine şi să cauţi să te informezi. Să citeşti tot ce poţi, să cauţi ajutor specializat şi să pui in practică ce ai invaţat. Şi cum informaţiile in limba română sunt puţine sau chiar inexistente, am decis să încep sa postez pe acest blog lucruri pe care le-am descoperit prin alte părţi, pentru ca cei care nu au posibilitatea de a citi in alta limba să poată să afle informaţii despre această teribilă dependenţă... GAMBLINGUL.

miercuri, 24 august 2011

Primul ajutor în caz de dependenţă... a unei persoane apropiate

Poate una din cele mai bune cărţi pe care le-am citit pe tema jocului de noroc compulsiv şi modul în care acesta îi afectează pe cei de langă persoana afectată, este BEHIND the 8-BALL: A Recovery Guide for the Families of Gamblers, de Linda Berman, si Marz Ellen Siegal. Această carte a răspuns la multe din întrebările pe care mi le puneam ca novice în ceea ce priveşte înţelegerea fenomenului dependenţei. Atunci când am intrat pentru prima dată pe pagini care se adresează celor ce caută ajutor în problema adicţiei căutam o soluţie să îl repar pe el. Am crezut că nu aud bine când mi s-a spus că nu am nici o putere să îl fac să se schimbe, şi că singurul lucru pe care îl pot face este să mă ajut pe mine, ca dependenţa lui să nu mă distrugă. Notez aici câteva idei referitoare la unele lucruri pe nu trebuie să le faci atunci când persoana de lângă tine se joacă:

 1. nu o suna să o verifici
 2. nu-i cere să vină acasă
 3. nu te înfuria
 4. nu ţine mânie
 5. nu spune fraze duşmănoase sau pline de resentimente
 6. Nu te simţi răspunzătoare să o salvezi sau să o înveseleşti, mai ales atunci când tocmai a pierdut bani la jocuri
 7. Scoate-ţi din cap ideea că ai fi victima acţiunilor sale. Nu se joacă pentru a face pe tine să suferi, se joacă pentru că are o dependenţă, la fel cum un drogat îşi ia doza pentru că organismul i-o cere. Şi gamblerului i-o cere creierul său.
 8. NU-I PLĂTI DATORIILE!!!! Chiar dacă vă afectează pe toţi cei din familie, lasă-o să simtă responsabilitatea acţiunilor sale. Dacă îi plăteşti datoriile crezi că o să o mai simtă? Cu siguranţă că nu. Va simţi că cineva va veni să îi salveze spatele de fiecare dată când o va face lată. Şi datoriile nu vor scădea, ci vor creşte, pentru că adicţia este o afecţiune care progresează, ducând la pierderea locului de muncă, a familiei, nebunie, sau chiar sinucidere.
 9. Fii fericit pentru ceea ce faci tu, nu pentru modul în care se comportă dependentul. Adu-ţi aminte că dependenţa e o boală. Te-ai lăsa afectat de spusele unei persoane căreia îi lipseşte discernământul? Probabil că nu. Dependentul nu gândeşte limpede, chiar dacă are impresia că o face, aşa că de ce i-ai lua în seamă cuvintele răutăcioase?
 10. Nu te lăsa impresionat de postura sa de victimă


Ce poţi face:

 1. Ocupă-ţi timpul cu lucruri care îţi plac, fă-ţi loc în program pentru acţiuni sau pasiuni pe care le-ai amânat până acum.
 2. Nu lăsa ca problemele altora să devină o obsesie pentru tine
 3. Spune ceea ce simţi, dar fără a ataca persoana cu care vorbeşti
 4. Păstrează calmul şi echilibrul
 5. Nu predica, nu da lecţii
Chiar dacă va porni pe drumul de recuperare, acesta va fi lung şi uneori greu. Ai răbdare şi înarmează-te cu cunoştinţe referitoare la cum acţionează adicţia şi cum îl face să se comporte pe jucătorul compulsiv. Ştiind că e bolnav, îţi va fi mai uşor să nu ataci persoana în sine, ci dependenţa pe care o are. Într-o postare viitoare, o să revin cu mai multe despre cum poţi face asta. 

6 comentarii:

 1. un blog f bun...felicitari...si mai ales complimente daca treci prin asta si inca mai poti :)

  RăspundețiȘtergere
 2. multumesc, si imi pare rau ca scriu atat de rar, numai ca imi gasesc asa de rar timp...

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi-as dori sa pot sa ma detasez de tot. Sa ma trezesc si sa fie doar un vis urat. Sunt atat de dezamagita incat nici nu pot vorbi despre ceea ce traiesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu totii ne-am dori asta, din pacate dimineata visul urat e tot acolo. Incercati sa vorbiti cu cineva. Inchiderea in sine nu o sa va ajute.

   Ștergere
  2. Problema este foarte grava mai grava decat drogurile sau alcolul. E foarte greu sa te lasi eu sunt un jucator inrait incerc sa ma las de foarte multa vreme si de o perioada aproximativ o luna am reusit tentatia este extraordinar de mare dar ma gandesc mereu ca nu am nevoie de vreun castig de pe urma jocurilor de noroc sa imi platesc datoriile. Am mintit pe toata lumea ptr a face bani sa joc nu puteam tine un loc de munca ptr ca mereu pierdeam timpul in cazinouri si nu mai faceam fata eram mereu extenuat... dar cand intram in cazinou stateam 2 zile si nu mai eram obosit si oricat de mult castigam vroiam mai mult ...deci solutia e simpla cel putin pana acum a dat roade cand imi vine sa joc imi spun in gand ca nu am nevoie de nici un castig de pe urma jocurilor de noroc ptr ca nu voi face nimic cu ei ..nu voi reusi sa imi platesc datoriile oricat as castiga voi face mai multe datori si nu voi putea avea o viata sociala niciodata..sper ca am sa ajut pe cineva cu sfaturile mele "oricate probleme aveti solutia e sa nu mai joci incet dar sigur scapi de dependenta si de probleme" eu eram in pragul sinucideri dar d-zeu ma salvat si cu toate astea nu cred foarte mult in religie dar cineva totusi acolo sus exista trebuie doar sa crezi in tine

   Ștergere
 4. Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele, din cauza ajutorului pe care Dr. Saguru mi-a oferit-o ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu magia și dragostea lui. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. DACA NU VEDEȚI AJUTAȚI CONTACTUL DOCTOR SAGURU ACUM prin e-mail: drsagurusolutions@gmail.com sau whatsapp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
  1 LOVE SPELL
  2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
  3 FRUCTE DE FEMEI
  4 PROMOȚIE SPELL
  5 SPELL DE PROTECȚIE
  6 SPELL BUSINESS
  7 SPELL GOOD JOB
  8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

  RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog