Powered By Blogger

Despre mine

Iubesc un gambler... ...Şi mi-e greu să o admit! Dacă cel mai bun prieten mi-ar spune asta şi mi-ar cere un sfat, i-aş spune fugi cât poţi de departe, şi nu privi in urmă. Dar ce să faci când nu e vorba de cel mai bun prieten ci de tine însuţi? de propria ta persoană? ce să faci cu timpul şi cu sentimentele investite in relaţia respectivă? Dar cu problemele financiare încâlcite caracteristice acestui tip de dependenţă? Ce să faci ca să iţi ai viaţa înapoi, atunci când totul pare pierdut? Ce să faci când te trezeşti dimineaţa sperând că a fpst doar un vis urât şi totul pare mai întunecat decât atunci cand te-ai dus la culcare? Răspunsul... e să cauţi! Să cauţi să ai grijă de tine şi să cauţi să te informezi. Să citeşti tot ce poţi, să cauţi ajutor specializat şi să pui in practică ce ai invaţat. Şi cum informaţiile in limba română sunt puţine sau chiar inexistente, am decis să încep sa postez pe acest blog lucruri pe care le-am descoperit prin alte părţi, pentru ca cei care nu au posibilitatea de a citi in alta limba să poată să afle informaţii despre această teribilă dependenţă... GAMBLINGUL.

joi, 11 martie 2010

Mai multe despre gambling si despre atitudinea adecvata fata de acesta

Gamblingul este doar un simptom al adictiei. Adevarata problema este mai profunda, indiferent daca pentru gambler este vorba de cresterea intr-o familie disfunctionala, de mostenirea genetica, sau de incapacitatea de a-si controla emotiile. Aceste lucruri nu sunt esenta fiintei gamblerului. Aceste lucruri apar in viata gamblerului, iar acesta, nestiind cum sa le faca fata, se afla intr-o continua lupta.
Starea lui nu este imaginea reflectata a persoanelor din jur (mai ales a partenerului de viata, care se simte responsabil de cele mai multe ori), ci reflexia propriilor sale probleme interioare, care au nevoie de vindecare.
Atunci cand gamblerul te invinuieste pe tine, pur si simplu ignora-l, nu te agita, nu te certa, pentru ca astfel pari sa ai tu o problema, nu el, astfel vinovatia se transfera asupra ta.
Problemele sale emotionale nu trebuie sa fie si ale tale. Sprijina-l si incurajeaza-l, atunci cand NU SE JOACA; dar nu-i permite sa iti transmita emotiile sale negative sau abuzul verbal. Distanteaza-te de el din punct de vedere emotional, mental, spiritual, spunandu-ti ca este bolnav, si ca are nevoie de tratament.
De ce sa iti risipesti timpul tau pretios si energia incercand sa iti dai seama de ce se joaca un gambler - de ce nu se gandeste la familia sa, la obligatiile pe care le are, la reputatia lui? Tot ceea ce trebuie sa stii este ca el sufera de o boala - gamblingul - obsesia compulsiva de a se juca. De ce sa nu simti compasiune pentru el si pentru boala lui, cand esti gata sa simti compasiune pentru alti oameni care sunt bolnavi? II invinuiesti pe acestia? Il poti vindeca adresandu-i reprosuri? Poti tu sa privesti in adancul inimii lui si sa intelegi adevarata natura a suferintei sale?

Azi imi voi aminti
Ca faptul ca sunt partenerul de viata, copilul, parintele sau prietenul unui gambler, nu imi da dreptul de a incerca sa il controlez. Pot doar sa inrautatesc situatia tratandu-l ca pe un copil obraznic si iresponsabil.
Azi ii promit lui Dumnezeu si mie insami ca nu voi mai lasa sa ma preocupe problema care imi distruge pacea sufleteasca. Ma rog sa ma detasez de situatie, dar nu de suferinta gamblerului care poate fi ajutat sa gaseasca o cale spre abstinenta printr-o schimbare in atitudinea mea si prin iubirea si compasiunea pe care stiu sa le exprim.

2 comentarii:

Faceți căutări pe acest blog